begrijpend luisteren, Taal

Wie, wat en waar vragen

Als voorloper op het begrijpend lezen in groep 4, oefen ik af en toe met de kinderen het begrijpend luisteren. Ik heb al eens de werkvorm tekenen in hokjes of een gpg tekenen bij het ankerverhaal beschreven. Nu een tip met de dobbelsteen. Op de Ark hebben de kleuters een dobbelsteen met vakjes waar je een plaatje in kunt stoppen. Wij werken met pictogrammen van Grip maar je kan natuurlijk ook wie, wat & waar pictogrammen gebruiken zoals op de foto. Je leest eerst een stukje voor en laat een kind met de dobbelsteen gooien. Dan de vraag laten beantwoorden met behulp van picto waar de dobbelsteen op is gevallen. Wie is de hoofdpersoon, waar speelt het zich af of wat gebeurt er. Zo oefen je wat voor vragen ze moeten stellen bij het begrijpend lezen en dat ze goed en anders moeten luisteren naar het verhaal.

27654839_1546205032159705_8247310871451375695_n

Een gedachte over “Wie, wat en waar vragen”

  1. Hallo Liesbeth, Ik zou graag jouw kaartjes van close reading willen gebruiken ,maar kan het niet voor elkaar krijgen om ze te downloaden. Zou jij mij het document willen toesturen? Alvast bedankt,

    Vriendelijke groet,

    Marion de Boer (m.deboer@ckcdrenthe.nl

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s