Kern 1, Technisch lezen, verhaal van de week

verhaal van de week kern 1

verhaal van de week ik lees roos

Voor kinderen is het goed om zich te richten op een verhaal. Dit verhaal zich eigen maken en er succeservaringen mee opdoen. Het verhaal lees je iedere dag in de klas met zijn allen op de manier voor-koor-door.

Het is belangrijk dat leerkrachten zaken duidelijk uitleggen en veel voordoen. Een methodiek is daarbij begeleid, herhaald en hardop lezen via voor-koor-zelf, een vast en herkenbaar schema.

Voor
De basis van deze leesoefening is dat de leerling actief luistert naar het voorlezen van een (stukje) tekst door de leerkracht of een goed lezende leerling. Het voorlezen gebeurt correct, in het juiste tempo én met de goede intonatie. Van belang is dat kinderen met de ogen het voorlezen in de tekst volgen. De koppeling ‘horen en zien’ is de eerste stap om grip te krijgen op de tekst.
Koor
De volgende stap is koorlezen. Het stukje tekst dat de tweede keer is voorgelezen wordt nu samen hardop gelezen. Samen hardop betekent: samen met de leerkracht hardop, met de juiste intonatie en in een tempo dat de kinderen als het ware meetrekt. Deze werkwijze wordt zowel bij het lezen met een groepje leerlingen als bij individuele hulp toegepast. Door koorlezen wordt aan het gelijktijdig ‘horen en zien’ nu ook het ‘zeggen’ gekoppeld.
Zelf
Na de voorbereidende activiteiten ‘voorlezen’ en ‘koorlezen’ lezen de kinderen zelf, individueel hardop. De stukjes die hardop gelezen worden zijn hierbij niet te lang. Geef de kinderen inhoudelijke feedback nadat ze hardop hebben gelezen. Laat kinderen elkaar ook op deze manier feedback geven. Verplicht ze om te beginnen met het geven van een compliment. Laat ze inhoudelijke argumenten geven bij het compliment. Daarna geven ze eventueel een tip. Deze manier van feedback geven, wordt door de leraar in praktijk gebracht en door de kinderen gaandeweg overgenomen. Op deze manier aan elkaar feedback kunnen geven, heeft een grote pedagogische waarde. In de fase van zelf lezen is het voor het resultaat belangrijk dat ook echt steeds
alle leerlingen actief aan het lezen zijn. Wanneer maar één leerling leest en de andere leerlingen achterover leunen, is de effectieve leestijd van leerlingen aanzienlijk minder.

Bron: https://www.leraar24.nl/effectief-leesonderwijs-praktijk/

 

Knipselverhaal van de week kern 1

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s