Grej of the day, groep 1 t/m 8, Uncategorized

Grej of the day

Om de dag geef ik de kinderen in de klas een raadsel op (Grej of the day). Ik schrijf het raadsel op een stukje papier en de kinderen gaan naar huis en overleggen met de ouders wat de oplossing zou kunnen zijn. De volgende dag komen de kinderen weer op school en dan vertel ik met behulp van een pp de oplossing. Dan print ik een een foto of uit en plak die bij een  wereld kaart. Zo zien de kinderen uit welke landen de Grej of the day raadsels komen. Er zijn prachtige wereldkaarten te koop en te bestellen bij wereld kaart   Je kan ook een digitale wereldkaart gebruiken en die aan het eind van het jaar laten drukken op een groot canvas. Succes verzekerd!

ZWEDEN Hermansson is zelf opgegroeid in een klein dorp in het noorden van Zweden en als kind droomde hij ervan om een beroemd voetballer te worden, een rockster, tarzan of president. Uiteindelijk werd hij leraar. ‘Zweden is een rolmodel voor goed onderwijs’ legt hij uit. ‘Ik ben 31 jaar docent geweest en ik hield van mijn vak. Maar 10 jaar geleden stond ik op een kruispunt. Ik was een klager geworden, vond het allemaal niet leuk meer en maakte de afweging: Ik stop ermee of ik ga door; maar als ik doorga moet ik een ander type leraar worden.’ Hermansson had in die tijd een klas vol kleine monsters die altijd voor chaos zorgde. ‘Ze haatten mij en ze haatten de school’ zegt hij.

En toen begon hij met een verhaaltje te vertellen, iedere morgen als begin van de schooldag. Gebaseerd op zijn jeugd fantasieën ging het over van alles: De Eiffeltoren, de Niagarawatervallen, de moord op president Kennedy, Tarzan, de koning van Zweden. ‘Maar nooit langer dan acht minuten en ik eindigde altijd met een cliffhanger, iets wat bleef hangen bij de kinderen. En als ze dan vroegen: meester waarom stop je? Vertel nu verder’, zei ik: nee, sorry dit is het. we gaan nu aan het werk’.

WOW Wat er vervolgens gebeurde was opmerkelijk: kinderen hadden iets om over na te denken, gingen zelf op onderzoek, vertelden het thuis en ouders bemoeiden zich er ook weer mee. De interesse was gewekt. En een paar maanden later was er een totale omslag in de klas. Kinderen waren leergierig en kwamen graag naar school, al was het maar om elke dag de Grej of the Day te horen. ‘Kennis is cool, dat heb ik ze meegegeven’ zegt Hermansson. ‘Belangrijk is wel de herhaling; na een dag of een week; en dat je je verhaal altijd eindigt met een ‘Wow’ factor.

Inmiddels is Grej of the day geïntroduceerd in heel Zweden. Noorwegen en Finland hebben interesse getoond om het ook in te voeren. Hermansson werkt inmiddels niet meer als docent, maar schrijft boeken over zijn onderwijsmethode en reist heel Europa door om lezingen te geven.

Geschikt voor groepen 1 t/m 8 51321767_2109638879072417_9202008324063625216_n

3 gedachten over “Grej of the day”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s